Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Albánie - cestování po tajemné zemi

Albánie, ač evropská země, působí jako by byla z jiného kontinentu. Je to stát fantastických horských scenerií a divokého mořského pobřeží, kde cizinec je váženým hostem. Ale nejsou to jen úžasné hory a moře, ale i národní parky a také spousta památek ze všech období bohaté historie této prastaré země.

Po značnou část druhé poloviny dvacátého století byla Albánská republika (albánsky Republika e Shqipërisë), vinou politiky komunistického vládce Envera Hoxhy (Hodži), nejuzavřenějším evropským státem a dlouho zapomenutým koutem Evropy. Tato nelichotivá charakteristika ale už dnes naštěstí neplatí a stále více zahraničních turistů tak každoročně přijíždí poznávat přednosti nevelkého balkánského státu. 

Albánie - velehory
Foto: Albánie - velehory

Albánie leží v jihovýchodní Evropě, na Balkánském poloostrově. Třetinu hranic Albánie omývají vlny Jaderského a Jónského moře. Země sousedí s Řeckem, Černou Horou, Makedonií a Kosovem, ve všech okolních státech žijí početné menšiny Albánců. Celá země je jen o něco větší než třetina České republiky. Její plocha je 28 748 km2 (z toho voda 1 350 km2) a v hlavním městě Tiraně žije zhruba 625 tisíc z celkového počtu cca 3,6 miliónu obyvatel. Asi 70% tvoří muslimové, pravoslavní 20% a římští katolíci 10%. Úředním jazykem je albánština.

Proč do Albánie vlastně jezdit? Protože je opravdu na co koukat! Dnes Albánii znovu objevují turisté toužící jak po dobrodružství, ale země již nabízí i komfort těm, kteří touží po dovolené na pláži. Je to ideální destinace pro milovníky historie a také pro ty, kteří se rádi seznamují s místními lidmi. Albánie je však především zemí hor, které protínají hluboká údolí. Najdete zde řadu divokých řek a překrásné kaňony vytvořené těmito řekami. Už klidné toky pak směřují do Jaderského a Jónského moře. 

Albánie - Tirana
Foto: Albánie - Tirana

Hlavní město Tirana leží přibližně ve středu země, ale další velká starobylá města se nacházejí hlavně při pobřeží. Bohatá historie se zde připomíná doslova na každém kroku - antická města, byzantské kostelíky, středověké zříceniny… Koneckonců do historie patří i méně půvabné stavby z dob komunistického budování. Mezi nimi vynikají hlavně tisíce bunkrů rozeseté po celém území státu.

Pokud se vydáte mimo města a zamíříte do hor, naleznete zde mnoho vesniček, kde to vypadá, jako by se v nich zastavil čas. Vesnice s městy v údolí spojuje často jen prašná silnice a někdy ani to ne, lidé do města přijíždějí oslí dopravou po úzkých stezkách a nejistých provazových mostech.  Pokud chcete Albánii alespoň trochu poznat, pojeďte se tam podívat s CK Máj, která bude mít s sebou nejen zkušeného českého průvodce, ale i jeho albánského kolegu. 

Program zájezdu Tajemná Albánie a řecký Epirus:

1. den - odjezd z České republiky ve večerních hodinách, tranzit Rakouskem do Itálie
2. den - ráno nalodění na trajekt v Terstu, cesta po Jadranu do Řecka (ubytování v kajutách)
3. den - ráno vylodění v Igoumenitse, ubytování v letovisku Sivota, volný den, koupání

4. den - odpočinek u moře, fakultativně výlet do Dodoni - archeologický areál starověké Diovy věštírny, která je nejstarší v Řecku a spolu s Delfskou byla nejvýznamnější v celém starověkém řeckém státě a na skalní kláštery Meteory (UNESCO)

přírodní rezervace Bistrica - Albánie
Foto: přírodní rezervace Bistrica - Albánie

5. den - odjezd do kraje Zagoria (nejméně známé části Řecka), horské vesničky Kipi a Monodendri, staré, klenuté, kamenné mosty z doby turecké nadvlády a unikátní přírodní propast Vikos hluboká 1 000m (zapsaná v Guinnesově knize rekordů). Přejezd do Albánie, prohlídka města Gjirokastër (UNESCO) - „město šedých břidlicových střech“ se starým bazarem, velkolepým hradem a překrásnými úzkými kamennými uličkami. Přejezd divokou albánskou horskou krajinou přes Përmet a Ersekë do letoviska Sarandë se zastávkou v přírodní rezervaci Bistrica u “Modrého oka“, což je výjimečně silný krasový pramen, jehož křišťálově čistá voda tvoří kruhové jezírko, ve středu sytě modré a u okrajů ostře modravé, podobně jako duhovka a zornice lidského oka. Večerní procházka po vyhlášené městské promenádě v Sarandë

Albánie - Sarandë
Foto: Albánie - Sarandë

6. den - prohlídka hradu Lekures, který se nachází nad městem Sarandë s nádherným výhledem na pevninu Albánie, moře i na protější ostrov Korfu. Návštěva archeologického areálu Butrint (UNESCO) - zřejmě vůbec nejvýznamnější památka na albánském území. Antické město Buthroton prý založili potomci padlé Tróji. V areálu se nachází mj. amfiteátr z 3. století př.n.l., zbytky římských lázní, bazilika, baptisterium z byzantské doby, na vršku centrální Akropole a okolo pevnostní zdi.  

Albánie - Butrint
Foto: Albánie - Butrint

Přejezd po pobřeží, vesnici Borsh a její známé vodopády, Palermo - dobře zachovalá pevnost Ali Paši Tepelského, která je přístupná veřejnosti a bývalá ponorková základna z Hodžovy éry  

7. den - přejezd podél albánské riviéry s malebnými vesničkami v horských svazích a řadami bunkrů, připomínající bouřlivou minulost. Apollonia - zříceniny starobylého města, amfiteátr, mozaiky, klášter Nanebevzetí Panny Marie s unikátními sochami z období Římské říše. Berat (UNESCO) - město “červených střech a tisíce oken“, jedno z nejstarších a nejkrásnějších měst v Albánii s řadou středověkých památek, chrámů, mešit, pevností nad městem a muslimskou i křesťanskou čtvrtí

8. den - prohlídka Tirany, metropole Albánie (Skanderbegovo náměstí, mešita Ethem Bey…)

Albánie - Krujë
Foto: Albánie - Krujë

9. den - po snídani odjezd z Tirany, prohlídka Krujë, rodiště národního hrdiny Skanderbega, s hradem, pevností a starým obnoveným orientálním trhem. Přejezd do albánského přístavu Dürres s městskými hradbami a monumentálním amfiteátrem (prohlídka dle časových možností). Nočním trajektem do italského přístavu Bari (ubytování v kajutách)

10. den - ráno vylodění v Itálii, cestou možnost zastávky u poutního místa Loreto. Přejezd Itálií a Rakouskem do ČR

11. den - návrat do ČR v ranních hodinách

Poznávací zájezdy do Albánie, spojené s krátkým odpočinkem v Řecku, organizuje CK Máj z Českých Budějovic, www.ckmaj.cz.  

- PR článek -

Článek byl zobrazen 6 898 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko